Al ruim 45 jaar ervaring in het schapenkaas maken

Voor de smaak van de Texelse schapenkaas is het belangrijk dat de schapen op het oude grasland van Texel grazen, dat door de zilte wind van zee zijn aparte flora krijgt. We bemesten spaarzaam om deze flora te behouden. Verder zijn de traditioneel Texelse wijze van kaasbereiding en -rijping van belang voor de karakteristieke smaak van onze kaas.

Wij maken rauwmelkse schapenkaas. Het verschil met gepasteuriseerde kaas is duidelijk te proeven. Gepasteuriseerde kaas smaakt altijd hetzelfde omdat de verhitting van de melk de smaak afvlakt en standaardiseert. Bij rauwmelkse kaas is dat anders. In onze kaas proef je niet alleen de zilte zeelucht, maar ook het weer en de seizoenen. Bovendien is de melk van het Texelse schaap wat vetter en eiwitrijker dan die van andere schapenrassen, wat de smaak positief beïnvloedt. Schapenkaas is rijk aan vitamine A, B en C en voor mensen met een koemelkallergie is schapenkaas sowieso een goede optie.

Slow Food en de Ark van de Smaak

Onze schapenkaas is opgenomen in de Ark van de Smaak van Slow Food. Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. De Ark van de Smaak is een verzameling van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar bij de cultuur, historie of traditie van een streek of land horen.

 

Nadat de lammeren de eerste tien tot twaalf weken bij de moeders gezoogd hebben, worden de schapen van mei tot en met september gemolken. Dit doen wij in onze eigen melkstal. Daarna stropen we de mouwen op en gaan we aan de slag in onze ‘kaasfabriek’. Onze kaas verandert door het jaar. Hoe langer we de kaas laten rijpen, hoe meer smaak er in de kaas gaat zitten. In mei is er alleen jonge kaas, later in het jaar jong belegen, belegen en oude kaas.

Waar kom je onze kaas nog meer tegen op Texel?

Onze Waddel schapenkaas (en soms ook onze Waddelworst) staat op de menukaarten van verschillende horeca gelegenheden. Onder andere: Bij Jef – Den Hoorn / ’t Pakhuus – Oudeschild / De Smulpot – Den Burg / Op Oost – Oosterend / Oudeland Texel – De Koog / Tante Sjaan – De Koog / Branding & Citrus – Den Burg / De Texelse Bierbrouwerij – Oudeschild / Proeflokaal De Zwaan – Den Burg.

De schapenkaas van De Waddel is geweldig! Zelden heb ik zo’n intense, maar aangename smaak van schapenmelk in een kaas geproefd.