Superlekker, super delicaat
Lamsvlees van De Waddel is beslist geen standaardproduct. Jef Schuur van sterrenrestaurant Bij Jef: “Het is superlekker, superdelicaat, en de boeren zijn de stoffeerders van het landschap. Ik ben voor minder vlees eten maar ik ben tegen minder Texels lamsvlees eten want het mooie van het geheel is dat door lamsvlees hier te eten, te consumeren, je het landschap in stand houdt”.
We sluiten aan bij de natuur van onze dieren en bewegen mee met de seizoenen. Onze lammeren worden in het voorjaar geboren, ze groeien buiten op bij hun moeders, ze grazen, rennen, springen, spelen. Het vlees dat je in de winter koopt, is dus van oudere dieren dan het vlees dat je eerder in het jaar koopt. Vanwege die smaak is het goed geschikt voor stoofpotjes en andere winterse gerechten. De dieren vreten een verscheidenheid aan grassen en kruiden. Bij ziekte genezen we de dieren waar mogelijk met natuurlijke geneesmiddelen, of met kruiden uit onze apothekersveldjes. De deels zoutminnende vegetatie doet iets met de smaak van het vlees.
Verkoop en bestellen lamsvlees
In de winkel verkopen we lamsvlees van onze eigen lammeren. Je kan ook bij ons bestellen, doe dat ruim van te voren en wij zorgen dat het voor je klaarligt, wanneer je het wenst te ontvangen. Wil je vlees mee naar huis nemen en ben je wat langer onderweg? Laat het ons weten en wij zorgen ervoor dat het vlees goed is ingepakt (naar wens ingevroren of vers). Mail je bestelling naar info@dewaddel.nl.
Bereiding lamsvlees
Schapen- en lamsvlees is rood vlees, te vergelijken met rundvlees. Recepten met rundvlees zijn dus ook gemakkelijk met schapenvlees of lamsvlees te bereiden!
Download de poster ‘DAAROM ETEN WE SCHAAP’.
Op de poster is duidelijk uitgelegd hoe een schaap in snits (vleesdelen) is te verdelen met de bereidingstijd.
Ik ben vóór minder vlees eten, maar ik ben tegen minder Texels lamsvlees eten. Want het mooie van het geheel is dat door lamsvlees hier te eten, te consumeren, je het landschap in stand houdt.
Chef kok Jef Schuur - Restaurant Bij Jef
Lamsvlees in restaurants
Veel restaurants op ons eiland hebben Echt Texels lamsvlees op de kaart staan. Allemaal van dieren die geboren, geweid, geslacht en verwerkt zijn op Texel. Wil je toch echt ons lamsvlees proeven, wat wij snappen, dan kun je naar restaurant De Smulpot in Den Burg. De warmte van deze plek voel je direct als je binnenstapt. De koks gebruiken alle verschillende delen van het lam. Vraag maar aan de bediening welk onderdeel vandaag bereid wordt! Ook in restaurant Bij Jef wordt ons lamsvlees geserveerd. Een prachtige plek voor een geheel verzorgde avond uit.
Recepten met lamsvlees
Texelse lamskoteletjes op de BBQ
- 4 lamskoteletten
- 4 eetlepels olie
- 1 teen knoflook, fijngesneden of geperst
- 1 eetlepel fijngehakte munt
- 1 eetlepel fijngehakte salie
- Versgemalen zwarte peper en zeezout
Texelse lamskoteletjes op de BBQ
Doe voor de marinade de olie met knoflook in een kom en voeg munt, salie, peper en zout toe. Eventueel kunt u een deel met en een deel zonder marinade maken. Puur lamsvlees heeft ook al van zichzelf een fijne smaak, voeg nog wel een beetje zout toe. Roer alles goed door elkaar en leg het vlees in de marinade gedurende een half uur.
Rooster vervolgens de lamskoteletjes boven de barbecue in ongeveer 10 minuten gaar. Leg de lamskoteletjes eerst op direct vuur. Dit zorgt ervoor dat het eventuele vet wat aan het lamsvlees zit gaat smelten. Het vlees heeft over het algemeen niet zo veel vet. Leg de koteletjes vervolgens op indirect vuur en laat het lam verder garen tot het heerlijk rosé is. Eventueel kunt u tijdens het roosteren de koteletjes nog een keer insmeren met de overgebleven marinade. En smullen maar!
Texelse lamsstoofpot met Texels bier
- 500 gram lamsvlees (het liefst van de schouder)
- zout en peper (versgemalen)
- bloem
- boter en plantaardige olie
- 1 sjalot, in schijfjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 flesje Texels Vuurbaak (of een ander smaakvol bier)
- tijm en een laurierblaadje
- wat tomatenpuree
- bouillon (liefst lams-, maar kippen- of groentebouillon kan ook)
Texelse lamsstoofpot met Texels bier
Snijd het vlees in mooie blokjes en bestrooi het met versgemalen peper en zout. Haal het vlees licht door de bloem. Bak in een braadpan de sjalot licht aan in de olie. Voeg, als deze lichtbruin is, de boter en het vlees in porties toe. Bak alles mooi bruin. Voeg dan de fijngehakte knoflook, tijm en laurierblad toe. Schenk het bier erbij en roer er een beetje tomatenpuree doorheen. Voeg zoveel bouillon toe dat het vlees net onderstaat. Stoof het geheel in een ruim uur gaar.
Serveer de stoofpot met hartige gort, gekookt met wat fijn gesneden wortel, ui en selderij of de gort apart en de groente door de stoofpot.
Texelse asperges met lamshamen schapenkaas
- 16 middel dikke asperges. Vier, of twee, bij grote asperges, per persoon
- 4 tot 8 plakjes gekookte lamsham in dunne reepjes of plakjes.
- 80 gram geraspte schapenkaas
- 50 gram boter
- zout en peper
- peterselie of jonge tijm
- bakpapier
Texelse asperges met lamshamen schapenkaas
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de asperges, of koop ze geschild bij de boerderij ‘Keijser aardappelen & asperges’. Verdeel daarna de asperges over het bakpapier. Vervolgens verdeel je de lamsham en schapenkaas over de asperges. Bestrooi met een klein beetje zout en peper. Doe er op het laatst een stukje boter bij. Vouw ten slotte de pakketjes dicht en dan in de oven gedurende 20 tot 25 minuten op 200 graden.
Lamsgehaktballetjes in tomatensausmet Texelse pasta
- 400 gram lamsgehakt
- 2 beschuiten, volkoren, verkruimeld
- 1 grote ui, fijn, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijn
- 2 eieren, losgeklopt
- 1 theelepel komijn, zout en peper
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kilo tomaten, ontveld en gehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 klein blikje tomatenpuree
- zout en peper
- 250 gram (Texelse) pasta
- snufje zout
- 1 eetlepel olijfolie
Lamsgehaktballetjes in tomatensausmet Texelse pasta
Verwarm de oven voor op 180°C.
Gehaktballetjes
Meng het gehakt met de beschuiten, ui, knoflook, eieren, komijn, zout en peper en de olijfolie in een grote kom goed door elkaar Laat het een half uurtje in de koelkast staan en maak ondertussen de tomatensaus.
Tomatensaus
Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de ontvelde, fijngehakte tomaten toe, laat ongeveer 20 minuten zachtjes smoren, voeg dan de tomatenpuree, zout en peper toe. Laat nog een kwartiertje zachtjes koken, er moet genoeg saus zijn om de gehaktballetjes te bedekken, voeg anders nog wat water toe. Vet een ovenschaal in en maak van het gehakt kleine balletjes leg ze in de schaal. Giet er de tomatensaus overheen, zoveel dat de balletjes bijna onder staan en zet de schaal in de voorverwarmde oven. Bak ze in 35 à 45 minuten gaar.
Pasta
Kook de pasta in water met zout, giet af en doe er een klein beetje olie door.
Lekker met een rucolasalade erbij!
Texelse Sheperds pie
- 25 gram boter
- 2 grote uien
- 1 teentje knoflook, fijn
- 100 gram wortelen, kleine schijfjes gesneden
- 500 gram Texels lamsgehakt
- zout, peper
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel tijm
- 1 eetlepel bloem
- 3 deciliter lams-, runder- of groentebouillon
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 kg bloemige aardappelen
- 50 gram boter
- zout, zwarte peper
- 2 middelgrote preien in plakken van 1 cm gesneden, kort gebalanceerd
- 50 gram geraspte oude Texelse schapenkaas
Texelse Sheperds pie
Verwarm de oven voor tot 175°C.
Bak eerst in boter in een pan met een stevige bodem uien, knoflook en wortel. Haal de groente er uit en zet ze even apart. Bak dan op een wat hoger vuur het gehakt, eventueel nog een beetje boter erbij, en voeg zout, peper, kaneel, tijm en bloem toe en vervolgens de apart gehouden groenten. Daarna bouillon erbij, elke keer een beetje tot alles goed opgenomen is. Dan tomatenpuree erbij en ongeveer een half uur laten garen.
Kook de aardappelen in 25 minuten gaar of stoom ze. Zet hiervoor een stoommandje in de pan en laat ze gaar stomen. Maak puree door ze fijn te stampen of door de aardappelen door een pureeknijper te halen. Voeg de boter toe, zorg ervoor dat de puree stevig is. Voeg naar smaak peper en zout toe. Blancheer de prei kort.
Doe het gehakt in een grote ovenschaal en de puree er bovenop, dan de prei en als laatste de kaas erover strooien. Zet de schotel in de oven gedurende 35 minuten. Zorg ervoor dat er een mooie korst ontstaat maar dat de bovenkant niet verbrand.