Wij van De Waddel

De Waddel is een echt familiebedrijf, waar ook stagiaires, vrijwilligers en mensen met een zorg- of hulpvraag welkom zijn. We zijn stapelgek op onze schapen. Het zit ons dan ook in het bloed: al zeker acht generaties lang zijn de Bakkers schapenboeren op Texel. Jan-Willem en zijn vrouw Sonja zijn de huidige boeren op De Waddel. De vader van Jan-Willem, Piet Bakker, kwam uit Den Hoorn, waar zijn ouders een boerderij hadden op Diek. Zijn moeder Hanna Zoetelief kwam uit Waalenburg, van boerderij De Arend.

De kinderen Guus, Fleur en Joep voelen zich thuis op de boerderij en helpen graag mee. Fleur kan al goed schapen verlossen en melken, Guus is handig met de machines en Joep kan erg goed timmeren. De jongens hebben samen een klusbedrijf.

Jan-Willem studeerde aan de Hogere Agrarische School in Leeuwarden. In 2000 studeerde hij af en kwam toen gelijk in de VOF bij zijn ouders. In 2009 heeft hij het bedrijf overgenomen. Jan-Willem is actief als bestuurder. Hij zette zich onder andere in voor de PR-commissie van de Landbouw op Texel, LTO-afdeling Texel en Stichting Landbouwdag Texel. Verder helpt hij bij de organisatie van evenementen als de schapenkeuringen op Texel. Hij was lid van de schapenstudieclub Texel en schreef jarenlang een column in vakblad Het Schaap. Ook neemt hij deel aan diverse projecten waarbij natuur en landbouw verbonden worden, onder andere Lerend netwerk Texel en Eten van eigen eiland. Daarnaast is hij bestuurslid van Boerenklasse Texel.
Sonja kwam in 2003 als stagiaire Dierverzorging op De Waddel. Een romance bloeide op en in 2008 trouwde ze met Jan-Willem. Ze combineert haar werk op de boerderij met een baan buiten de deur. Jarenlang werkte ze voor Dierenartsenpraktijk Texel. Inmiddels is ze werkzaam bij de Texelse Courant.

Ons team

Op De Waddel prijzen we ons gelukkig met een geweldig team. Er is veel werk, de veelzijdigheid van het bedrijf vraagt om vele handjes. We lichtten er een paar uit.

Emmie Monster, beter bekend van Emmie’s ijs, werkt al meer dan 10 jaar op De Waddel. Emmie komt zelf van een schapenboerderij. Het werken met schapen is haar dan ook op het lijf geschreven. Emmie helpt mee met alle voorkomende werkzaamheden met de schapen. Daarnaast neemt ze in het seizoen gezinnen mee voor de activiteit ‘Op pad met de schapenboer’.
Abe Witte komt sinds zijn 12e al op de boerderij. Nadat hij met zijn schoolklas een ochtend op De Waddel was geweest, wist hij het zeker: “ik wil daar graag helpen en boer worden”. Abe kan goed omgaan met schapen en is een mensenmens. Hij maakt van iedere dag een feestje. Naast het werken met de schapen is hij ook een handige klusser.
Tess Brandenburg komt vanaf haar 15e op de boerderij. Het is een echte duizendpoot. Gek van dieren, maar ook een handige meid. Fanatiek en netjes, maar ook met veel lef. Zo liet ze in 2024 al haar mannelijke leeftijdgenoten haar achterbumper zien en won de Texelse autocross.
In de lammerij komt Daphne Hoogeweg van Vrolijke Schapen ons een paar uurtjes helpen in de nacht. Dan kan de boer even de luiken sluiten. Daphne is gepassioneerd, rustig en bekwaam. Wij, maar ook onze schapen, kijken ieder voorjaar weer uit naar haar komst.

Leerbedrijf

De Waddel is een gecertificeerd leerbedrijf en ontvangt jaarlijks vele stagiaires. In 2009 werd het bedrijf uitgeroepen tot beste leerbedrijf binnen de sector veehouderij. Ze helpen vooral in de lammerij en bij het opfokken van de lammeren. Daarnaast leren we ze melken en kaasmaken. We laten ze zien dat natuur- en landschapsbeheer samen kunnen gaan met professionele schapenhouderij. En hoe het is om te werken in een korte keten.

Vrijwilligers & Vrienden

We hebben daarnaast een mooie club vrijwilligers rondlopen op de boerderij. Teveel om op te noemen. Zo komen ome Louis (broer van Piet) en tante Tineke helpen rondom de ontvangst van groepen. Mieke helpt met het onderhoud van de kaas. Tom bij het kaasmaken. Rolien komt voor het verzorgen van de kippen en de varkens en het inpakken van de kaas. Ineke houdt de tuin bij en zorgt hier en daar voor een lik verf. Gerrit onderhoudt de eendenkooi. Lily-An komt voeren.

Vrienden van De Waddel
Bij grote klussen, als het hout zagen in het geriefbos, groot onderhoud in de eendenkooi, het oogsten en verwerken van het fruit en het binnenhalen van het stro, vragen we onze ‘Vrienden van De Waddel’ om te komen helpen. Bij deze activiteiten combineren we het nuttige met het aangename, waardoor deze klussen altijd weer een feestje zijn!